söndag 19 april 2009

Ormgrop


”Vad var det där för ett mystiskt läte?”, tänkte jag när vi precis fått fram fikat inne vid Dalkarlskärret. Det var ett nästan metalliskt högt svirrande läte som trängde igenom det allmänna kacklet från gäss, måsar och änder. Ganska snart kunde vi se att de vackra gråhakedoppingarna var tillbaka, men det var inte de som lät. Deras grisliknande skrik ljöd över kärret när de två fåglarna möttes. Vi såg också en svarthakedopping på andra sidan kärret, men inte heller den har ett sådan mystiskt läte. Förresten, ska förra årets dramatik återupprepa sig, eller kommer doppingarna att hålla fred i år? Förra året så dök gråhakarna plötsligt upp och körde bort svarthakarna från deras bo. Det går vilt till i Dalkarlskärret!

Vid några rosenbuskar precis nedanför plattformen, nära den stora klippan med en ”grotta”, stötte jag på ett bekant ansikte. Personen var djupt koncentrerad och försökte fotografera något. Vad var det som var så intressant där inne i busken? En humla som pollinerade en blåsippa, en vacker nagelört eller en tam rödhake? Det visade sig att det var vårkänslor som hade gripit tag om ett gäng snokar. Minst sju stycken slingrade sig runt varandra. Om jag minns det hela rätt så brukar honan vara den stora ormen i mitten. De mindre ormarna är hanar som försöker komma närmast honan för att kunna para sig med henne. Runt omkring den slingrande klumpen av ormar cirkulerade några andra snokar, uppenbart nyfikna men kanske inte riktigt mogna för att ge sig in i leken. Kanske väntade de på att ”den rätte” skulle dyka upp?

Just det! När jag kom hem så kollade jag upp vad det mystiska lätet var för något. Det visade sig komma från smådopping. Nu finns det alltså tre olika arter dopping i Dalkarlskärret, och alla tre brukar visa upp sig på nära håll! Men om du vill ha riktig action, då ska du söka upp ormgropen vid plattformen. Där lär nog inte hettan gå ur på några dagar, snokarna håller nog på så länge solen ligger på!

Arter:

Gråhakedopping (2 st), svarthakedopping (minst 1 st), smådopping (läte), rörhöna (1 st), kricka, brunand, vigg, knipa, brun kärrhök med flera. Dessutom blommande nagelört vid ingången, en liten liten blomma på en liten liten planta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar