onsdag 22 april 2009

Barnens zoo


Har du tröttnat på de sömniga älgarna och slöa sälarna på Skansen? Tycker du att Svandammen inne i Uppsala saknar naturkänsla? Åk till Dalkarlskärret! Den öppna hagmarken vid sjön, med sina flyttblock och grotta är en spännande plats att upptäcka. De gamla ekarna ramar in sjön på ett sätt som ger ett uråldrigt intryck. Stigen runt sjön är bitvis lerig, men spängerna är en rolig utmaning för barn att balansera på. Om de skulle råka falla ner så blir de på sin höjd lite blöta och leriga. Staketet mot vägen gör att de inte kan springa ut framför någon bil.

Idag cyklade vi från dagis till Dalkarlskärret. När vi kom fram tog vi en fika och lekstund under ekarna. Min dotter bekantade sig med en gräsand. Efter att fågeln fått smaka på lite skorpor så började den följa efter oss och fick smeknamnet ”kompisen”. Samtidigt som vi testade hur bra klippblock och ekar var att klättra på så hörde vi gråhakedoppingarnas rop från sjön. Min lille son på drygt ett år sökte efter spännande saker bland eklöven med händerna samtidigt som gräsanden ”kompisen” gjorde samma sak med näbben. Det skapade en känsla av samhörighet mellan oss, gräsanden och sjön.

Arter: Två ormvråkar kretsade kärvänligt över åkrarna vid Hammarskog, en gråhakedopping simmade med bomaterial i näbben mot västra delen av sjön, smådopping hördes från sydvästra delen och rörhöna från norra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar